Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

2014. június 17., kedd

13 hónapos

Kismanóm egyre nagyobb lesz, hihetetlen, hogy már 13 hónapos! Nagyon megy az idő!



Járni még nem tud, de a Dévényesünk mondta is, hogy 15 hónapos kora előtt ne is számítsunk rá. Nem bánom, habár nagyon ügyes, szerintem nemsokára elindul. Sokszor kapaszkodás nélkül áll pár pillanatig,  nagyon édes. Mindent járássegítőnek néz:  az etetőszéket, a lábtartót, a székeket. Sétálni is tud( ha akar), persze csak úgy, hogy megfogom az egyik kezét és lehajolok az ő magasságába, hiszen ezt nem szabad erőltetni, nem tesz jót az egyensúly kifejlődésének. Herótot kapok, amikor látok szülőket  úgy sétáltatni, hogy a a gyermek kezei a magasban vannak. Fogalmuk sincs, mennyit ártanak, de ha megjegyzi az ember, akkor nem veszik jó néven.
Újabban mászás közben magasra emeli a fenekét, mintha próbálna segítség nélkül felállni.
Továbbra is imád mindenhová felmászni: lépcsőre, kanapéra, fotelre.Gugolni is tud már. 1 évesen még nem ment neki és a gyógytornász ezt gyakoroltatta vele.

Szavakat még nem nagyon mond( kivéve nem, áh, aja ), de rengeteget halandzsázik. Szeret sziszegni is és ugató hangokat kiadni.

Mindent szekrényt, fiókot kipakol, ami nincs bezárva, nem győzök utána rámolni, habár már kicsit feladtam, nincs itthon olyan rend, mint régen. Nem lehet ezt győzni ;)
Mindig azt akarja csinálni, amit én: nem tudok előtte gépezni( már jó ideje), főzni, teregetni, vasalni stb. Jó kifogás, ha-ha :)

Az alvással továbbra is hadilábon állunk. Az a jó, ha nappal kihúzza 12-1-ig és alszik vagy két órát, mert ha hamarabb alszik el, akkor délután is álmos lesz és ilyenkor 2-3 óráig is eltart az esti altatás. Így történt, hogy az utóbbi időben este 10-kor tudtam csak elaltatni, hiába raktam le időben. Ilyenkor szerencsére reggel 9-10-kor keltünk :) Köztünk alszik, de ezt mi továbbra sem bánjuk :) Éjjel természetesen felkel enni, de sokszor magától tartja a cumisüveget és ha nem eszi meg az egészet és mindketten bealszunk, akkor később saját magát is kiszolgálja, nem kell kelnem hozzá.

Új fogai továbbra sem nőttek, 8 van neki, pedig amikor nem eszik sokat, akkor mindig a  fogzásra fogom. Volt neki 1 napos orrfolyása és hőemelkedése, biztos voltam benne, hogy jönnek a fogak, de nem történt semmi azóta sem. Kicsit meg van duzzadva az ínye hátul, biztos készülőben van ott valami. A nyála is folyt egy párszor, nem értem, mi van!

Enni még mindig nem szeret túl sokat. Van hogy azt szereti, amit én főzök, van hogy csak a bébikaja csúszik. Az abszolút kedvenc az általam készített biospenót krumplival, tejszínnel, ízvarázzsal és főtt tojással.
Az a legfinomabb, amit az ő saját kezével ehet( vajas kenyér, gyümölcs, keksz, sajt, minőségi kolbász, paradicsom), sőt újabban szereti kipakolni azt a kosart, ahol a nassolni valók vannak, majd jóízűen megeszi őket:


Mivel imád saját kézzel enni, beszereztem neki Tommee Tippee varázsalátétet és ferde kanalakat, hogy tudjon magától enni és ne tudja kiborítani a tányér tartalmát, de annyira nem megy még neki, pedig azt hittem, ez lesz a megoldás. A varázsalátét nagyon jó lenne, ha az alja az etetőszékhez is tapadna, de csak a tányér tapad meg rajta, így az alátét vígan dobálja a tányérral együtt. Persze, nem azt mondom, hogy nem jó ez a cucc, mert azért tovább marad így meg az étel az asztalon, de lehetne jobb is, ha mondjuk tapadna az etetőszékhez.
Sajnos imádja a sütit és a csokit is, persze ilyeneket ritkán kap. A fagyi is egyre jobban csúszik most már.
Evett epret, málnát, szerencsére nem jött ki semmi rajta.
A gyerekorvos abszolút lebeszélt a tehéntej bevezetéséről másfél éves kor alatt, így kipróbáltuk a Milumil Junior bébiitalt. A banános változata nagyon ízlik neki, de a simát is elfogadja.

Nagyon örülök, hogy Balázs végre bújos lett, nagyon aranyos tud lenni. A szeparációs szorongás kezd egyre jobban kijönni rajta, sír, ha idegeneket lát és én vagy valamelyik ismerőse nem vagyunk pont a látóterében.

A Fiatalember nagyon cumis lett, napközben sincs meg nélküle! Pedig babakorában alig akarta elfogadni. Erről én tehetek, de bízom benne, hogy könnyen leszokunk majd róla. 

Egyébként szuper programjaink voltak az elmúlt hónapban. Gyereknapon elmentünk a Halász Judit koncertre a Millenárisba, majd a Bikás parki rendezvényre( legközelebb oda megyünk csak). Voltunk a Műegyetem rakparton sörfesztiválon( szerencsére sok másik babakocsis is volt). Utaztunk a 4-es metróval( mindenhol van lift, ez nagyon szuper) és a 40-es busszal is. Kétszer strandoltunk, de itthon is kiraktuk a kerti pancsolót, baromira élvezte mindkettőt :) Meglátogattuk nagyapát is vidéken. Csütörtökön meg indulunk Miskolctapolcára, mivel a férjemnek most van szabija és a Balatonon és Horvátországban is rossz az idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése