Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

2014. március 17., hétfő

10 hónapos Felfedező :)

Sajnos szerkesztés alatt áll az a cikk, amiben a baba 10 hónapos fejlődéséről írnak, és csak egy rövid változata érhető most el, de így is felhasználtam:

Balázs súlya nem éri el az ilyenkor átlagos 9 kg-t, még csak 7630 gramm, de a hossza jóval meghaladja a 71 centit. Nem tudom, mekkora lehet pontosan, de biztosan több, mint 74 cm. 

Fogak területén is meghaladja az átlagos csecsemőket, mivel neki már 8 van.

-10 hónapos korban a baba már „nagy gyerek” akivel nagyon jól megérted magad. A nevelési gondok egyre több teret foglalnak el. Mint a táplálkozás, a jó fejlődés is a következetes nevelés eredménye.-Írja a Családvilág.
Annak ellenére, hogy nemrég fejtettem ki, mennyire elitélem a sírni hagyós módszert, nevelési kédésekből nem engedek. Mert ebben a korban már lehet és kell is nevelni. Balázs egy igazi felfedező és olykor veszélyes vízekre evez, így kénytelen vagyok a NEM szót nyomatékosan és határozottan használni. Már olyat is csináltam, hogy beraktam a járókába, amikor vasalás közben húzogatta a zsínórokat, annak ellenére, hogy többször rászóltam. Ezt egy párszor eljátszottuk. Neki a járóka a legtöbb esetben nem jön be, unalmas területnek számít már :)

-Ebben a korban igazi akrobata. Ez egy kritikus periódus amikor az éberségünket fokozni kell, mivel a baba kíváncsisága nagy, de a mozgása még bizonytalan, így részese lehet veszélyes kalandoknak is.

Mindenhová felmászik. Figyelem! Nem szabad meggátolni ebben. Minden mozdulata a járásra készíti fel. Az izmok edzése mellett a baba ügyességet és bátorságot kell hogy merítsen. A gyerek fel akar mászni a létrára? Ne akadályozd ! De állj mellette hogy szükség esetén közbelépj. Még csecsemő korától a baba meg kell szokjon mindenféle nehézséget.-Írja a Családvilág. Minden szavával egyetértek.

Nem áll fel egyedül, de már szépen térdel és próbál magasan lévő tárgyak után nyúlni. Nincs már olyan terület a lakásban, amit ne járt volna még be, minden érdekli. Állandóan pakol, nem lehet egy szekrényt vagy fiókot sem nyitva hagyni már. Gyönyörűen kúszik, de mászni továbbra sem szeret, pedig tud. Csak akkor mászik, amikor a dohányzóasztalon keresztül szökik ki a lezárt területről, vagy amikor a step padomat használja fel mászópályának. Amióta bemutatta, hogy mit tud, azóta el sem raktam a padot a szőnyegről, hadd gyakorokjon:)
Fel tud már magától ülni és jókat játszik így.

Rengeteget "mámámázik", amikor meg hangosan beszélek, sokszor próbál túlkiabálni :) Sokszor mondja a "dádádát" és a "nánánát" is.

Napközben már csak kétszer alszik, délelőtt elég sokat, van hogy két órát is, délután kevesebbet. Múlt héten gyönyörű idő volt, sokat altattam kint a kertben a jó levegőn. Az esti altatás megint gyorsan megy, gondolom amiatt, hogy most nem nőnek újabb fogak.

Nagyon önálló szeretne lenni, a csirkecombot is tudja már enni:



 Így pakolja a mosogatógépet:

Így játszik ülve:


3 megjegyzés: